Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Haber
Bakliyat ve hububatta spekülasyon var
Türkiye’nin önde gelen bakliyat şirketlerinden Reis Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, hububat ve bakliyat fiyatlarındaki son aylarda yaşanan artışın nedeni olarak spekülasyonu görüyor.



Reis Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, gıda fiyatlarında son zamanlarda yaşanan fiyat artışlarının tek nedeninin kuraklık olmadığını dile getirdi. Kuraklığın da belirli bir etkisi olduğunu vurgulayan Mehmet Reis, şunları kaydetti: “Kuraklık bir faktördür. Çünkü kuraklık neticesinde tarım alanları azalıyor, ürün kalitesi ve verim düşüyor. Fiyat artışlarının ikinci nedeni biyoyakıttır. Dünya çapında biyoyakıt üretimi için yüksek miktarda tarım ürünü tarlalardan çekiliyor. Kullanılan petrolün yüzde 20’si bu yolla elde ediliyor.”

Çin ve Hindistan faktörü

Çin ve Hindistan’ın tüketim alışkanlıklarının değişmesini de fiyat artışlarının nedenleri arasında gösteren Mehmet Reis, bu çerçevede şunları kaydetti: “Dünya nüfusunun yüzde 40’ini teşkil eden bu iki ülkede son yıllarda et ve süt tüketiminde ciddi artış gözleniyor. Her iki ülkede kişi başına düşen et miktarında önemli artışlar var.” Bütün bu faktörlerin sonucunda önce buğdayda, ardından pirinçte fiyat artışları yaşandığının altını çizen Reis Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Bazı buğday ve pirinç satan ülkeler, önce kendi halklarının karınlarını ucuza doyurmak için bugüne kadar görülmemiş bir şey olan ihracata yasak getirdiler. Bir de küresel fonlar tarımsal emtia alımına başladı. Bu fonlar önce altının ve petrolün fiyatını yükseltti ardından da tarım ürünlerine yöneldiler” tespitinde bulundu.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 26. sayfasında...

» Sancak Boşnaklarının Milli Meclis Başkanı Uglanin’den Türkiye'ye kritik ziyaret
» Şahan Gökbakar NextStar'da
» Çelik Kapı Teknolojisine Yön Veren Marka
» İnşaat sektörünün seçkin kuruluşu: STROKAR
» Salcano Motor Gün Geçtikçe Büyüyor