Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Haber
Sancak Boşnaklarının Milli Meclis Başkanı Uglanin’den Türkiye'ye kritik ziyaret
Toplumsal Gelişim Derneği, Rumeli Türk Dernekleri Federasyonu ve Bosna Hersek Dostları Vakfı tarafından davet edilen, Türkiye’nin dostu olarak temeyyüz etmiş olan Boşnak Millî Meclis Başkanı ve Yeni Pazar Belediye Başkanı Dr. Süleyman Uglanin, Sırbi

Saffet Erdem

Yakın tarihimizde ve özellikle bu günlerde, Balkanlarda cereyan eden siyasî olaylar, Türkiye’nin kamuoyunu ciddî bir şekilde meşgul ederken Türkiye Cumhuriyeti’nin menfaatlerini ve geleceğini de yakından ilgilendirmektedir.

19 Mart 2008’de Suleyman Uglanin başkanlığındaki Boşnak Milli Konseyi’nden (BMK) bir heyet ASAM’ı ziyaret etti. Uglanin, burada “Türkiye-Sırbistan ilişkileri ve Sırbistan’daki Müslümanlar” konulu konferans verdi.

Uglanin, Türkiye’ye gerçekleştirilen ziyaretin nedenlerini şöyle sıralamıştır: Türkiye’deki Boşnaklar ve Türkiye ile olan ilişkileri sıcak tutmak, Sırbistan’da yaşanan son gelişmeler konusunda Türkiye’yi bilgilendirmek.

Umutlu konuştu

Miloşeviç dönemine nazaran Sırbistan’da azınlıklara yönelik açılım yapıldığı belirtildi. Boşnak milletvekillerinin Sırbistan Meclisi’ne girme örneğini veren Uglanin, yapılan düzenlemelerle artık azınlıkların kendi hazırladıkları listeler ile seçime katılabildiklerine dikkat çekti. Ayrıca yerel kuruluşların da yasal hale geldiğini kaydeden Uglanin, buna da BMK’nın oluşturulmasını örnek olarak verdi. Uglanin, Boşnakların azınlık olmalarına rağmen Sırbistan’daki tüm kurumlarda görev aldıklarını söyledi. Sırbistan Hükümeti veya herhangi devlet yetkilisi tarafından hiçbir asimilasyona maruz kalmadıklarının ve siyasi sürece entegre oluklarının altını çizen Uglanin, Sırbistan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) üye olması ile azınlıkların entegresinin daha kolay gerçekleşeceğini söyledi.  

Olumsuz ögeler de bulunuyor

Türkiye ile Sancak bölgesindeki Boşnaklar arasındaki ilişkilere de değinen Uglanin, olumlu öğelerin yanında olumsuz öğelerin de olabileceğini ifade etti. Uglanin, Türkiye ne zaman Balkanlar’da Sırbistan’ın aleyhine bir adım atsa Sancak’taki Boşnakların bundan olumsuz etkilendiğine dikkat çekti. Fakat Uglanin, Türkiye’nin Kosova’nın bağımsızlığını tanımasının şu ana kadar kendileri üzerinde olumsuz etkisinin olmadığının altını çizdi.

Uglanin, Sancaklı Boşnakların Türkiye ile Sırbistan arasındaki ilişkilerde köprü görevini üstlenebileceğini dile getirdi.

Rusya'ya açılma üssü

Rusya’nın Sırbistan ile olan tarihine değinen Uglanin, Moskova’nın Sırbistan ile yapılan ticarette sıfır gümrük vergisi uygulamasını söyleyerek; Türk iş adamlarının Sancak üzerinden Rusya ile ticaret yapması durumunda bundan yararlanabileceklerini kaydetti.  
Uglanin, BMK’nın Türkiye’ye ziyaretinde Sırbistan’daki İslam Birliği ile ilgili olumsuz gelişmeler konusunda uyarılarda bulunduklarını kaydetti. Bu birliğin başındaki müftü Muamer Zukorliç’in hak ve hukuk tanımadığına vurgu yapan Uglanin, 1995-2006 döneminde söz konusu birliğin kanuna uyması için uğraştıklarını fakat hiçbir netice alamadıklarını söyledi. Bunun üzerine BMK’nin kararı ile Adem Zilkiç’in müftülüğünde yeni bir İslam Birliği’ni kurduklarını ifade etti. Zukorliç’in İslam Birliği’nden istifa eden 50 imam ve 20 memurun da katılımı ile yasalara uygun olarak Sırbistan İslam Birliği’nin (SİB) kurulduğu ifade edildi. Birlik Müslüman halkını mahkemelerde savunma hakkına da sahip bulunuyor.  
Türkiye’nin müftülerden Muamer Zukorliç’i desteklediği yönünde izlenim edindiklerini söyleyen Uglanin, Adem Zilkiç’in desteklenmesi gerektiği yönünde Türkiye’ye görüş bildirdiklerini söyledi.
Uglanin, Türkiye’den Zukorliç’e finans desteği veriyorsa buna son vermesini ve Türkiye’nin bu konudaki yaklaşımını öğrenmek istediklerini söyledi.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 24. sayfasında...

» Bakliyat ve hububatta spekülasyon var
» Şahan Gökbakar NextStar'da
» Çelik Kapı Teknolojisine Yön Veren Marka
» İnşaat sektörünün seçkin kuruluşu: STROKAR
» Salcano Motor Gün Geçtikçe Büyüyor