Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Haber
Çelik Kapı Teknolojisine Yön Veren Marka
Ümmet Alaca, çıraklıktan gelme bir patron. İşin her aşamasını öğrenerek ve merdivenleri teker teker çıkarak gelen iş adamlarından... Kırklareli’de köyde okuyamayınca babası meslek öğrensin diye İstanbul’a ağabeyinin yanına gönderir. Asansör fi

Tuna Boyları Rumeli

Bu sırada babası İsmet bey köydeki tek servetini, arazisini satıp iki oğluna iş kurmaları için verir. Ağabey kardeş, inşaat firmalarına doğrama işleri yapmaya başlarlar. İşler açılır iyi para kazanırlar. Ama Ümmet, gündüz ağabeyiyle çalışırken, akşam gittiği kurslarda tasarım yeteneğini geliştirir. Ancak iş büyüdükçe paylaşımda zorluk çıkar. Ağabeyinden izin isteyip kendi işini kurmaya karar verir.

Her şey ilandan sonra oldu

Kendi tabiriyle ‘Beş kuruşsuz’ sıfırdan işe başlar. Ama bu kez patron kendisidir. Şahsuvar kilitlerinin sahibi onun iş disiplinini bilen bir isimdi. Bu yüzden 4 aylığına dükkanını bedava kiralar Ümmet’e... O da daha önceki müşterilerinden biriyle bağlantıya geçerek adım atar. Etraftan küçük işler almaya başlar. Doğramada gelişirken, iki tarafa da açılabilen demir doğrama kapılar çok ilgisini çeker. “Neden ayrı ayrı değil de tek kapıda açılmıyor” diye kafa yorar ve sonunda prototip geliştirir. Pangaltı’da ölçü aldığı bir müşterisini ikna ederek evinde ilk uygulamayı başarıyla yapar. Ümmet Bey’in yaptığı kapıdan memnun kalan müşterisi Agop amca, “Oğlum sen bu işte ilerlet kendini’ diye tavsiyede bulunur.

İlanlara yetişemez oldum

Ümmet Bey, Maltepe’deki işine devam ederken gazeteye küçük ilan vermeyi dener. Tutkunlar Kapı olarak 2 sütuna çok küçük reklamları çıkmaya başlar. Henüz iş yerine telefon dahi bağlanmamıştır. Ümmet Bey o yılları hatırlarken bakın neler söylüyor; “Apartmanın yöneticisi arkadaşımdı. Telefonunu kullanmayı rica ettim, gazeteye onun numarasını verdim. Telefon geldiğinde 5 kat iniyor, haber veriyordu. Ben de 5 kat çıkıp müşteriyle konuşuyordum. Derken siparişler gelmeye başladı. İn-çık yapamaz hale geldik. Sonra nihayet telefon bağlattım. Hem de 4 hatlı santral... Telefonlar durmuyordu. Sonra fuarlara katılmaya başladım. Gazete ilanıyla markam zihinlere girmişti. Fuarlarla da daha büyük toplu siparişler aldım. Ardından önce 3, sonra 19, ardından 35 kişi olduk. Dükkan da önce atölye sonra da çok şükür fabrikaya dönüştü. Terazidere’de 1000 metrekarede ayrı bir fabrikada başlayan seri üretimimiz 3 bin 800 m2’ye büyüdü. Aylık 800 kapı üretme kapasitesine ulaştık.”

Erdoğan’ın da kapıcısı!

Ümmet Bey’in referans listesi arasında Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın adı da var. Erdoğan’ın Üsküdar Emniyet Mahallesi’ndeki evinin kapılarını yapmış.
Tutkunlar Kapı, Türkiye’de kapı pazarının yüzde 30’unu elinde tutuyor. 2007’de 10 milyon dolar ciro yapmış. Ümmet Alaca, yangın kapılarından kişiye özel yüksek güvenlikli parmak izli veya iristen tanımalı her çeşit kapıyı yapabiliyor. Irak’taki ABD pazarı için bombaya dayanıklı 4 bin kapı yapmış.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 90. sayfasında...

» Sancak Boşnaklarının Milli Meclis Başkanı Uglanin’den Türkiye'ye kritik ziyaret
» Bakliyat ve hububatta spekülasyon var
» Şahan Gökbakar NextStar'da
» İnşaat sektörünün seçkin kuruluşu: STROKAR
» Salcano Motor Gün Geçtikçe Büyüyor