Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Röportaj
Türkiye'nin sınırı Bosna'dır, İşkodra'dır, Üsküp'tür.
Rumeli Türkleri Vakfı Başkanı Melek Aras: Türkiye'nin sınırını Bosna'dan başlatmazsanız, sizi İstanbul’da oturtmazlar. Ben sınır Bosna'dan başlar derken "Bosna Türkiye sınırları içine alınmalı" demiyorum.

Eyüp Orak & Fuat Hüdaverdi

Türkçeyi bilmeyen Bosnalı çocuklar, Arnavut çocukları Türk Milli Takımı 2008 Avrupa Şampiyonası'nda Hırvatları yendiğinde Türk bayrağını yere sererek üstünde secde ediyorsa maçın bitiminde bana telefon açıp Radusha'da silah seslerini dinletiyorsa, Üsküp'teki Arnavut çocuğu sokağa çıkıp nümayiş için komşusundan Türk bayrağını istiyorsa işte Türkiye'nin sınırları oradan başlar. Bu yüzden Balkanlar Türkiye için çok önemli.
Ben Paris'e, Almanya'ya, İngiltere’ye gidiyorum. Kim bizim için ne istiyor, hakkımızda ne düşünüyor çok iyi biliyorum.
Tuna Boyları: Melek bey, önce sizi tanıyalım. Melek Aras kimdir?
Melek Aras: Ben Üsküp doğumluyum. Kimya mühendisiyim, İhtisasımı Paris'te tamamladım. Türkiye'de bu sektörle ilgili çalıştım. Yirmi yıldan bu yana Kimya Sanayicileri Organize Sanayi Bölgesi'nin hem kurucusu, hem de başkanıyım.  Aidiyetimiz itibariyle tabii ki doğduğumuz topraklara olan bağlılığımız bizi o yönde faaliyetlerin içinde bıraktı. Vakfımızda bir grup arkadaşlarla beraber bizim bütün Balkan coğrafyasında bırakıp geldiğimiz o insanlara ve o topraklarda bırakıp geldiğimiz tarihimize, geçmişimize sahip çıkmak için bir dizi faaliyet yürütüyoruz. Genç arkadaşlarımız var, onlara orada hizmet etmeyi öğretiyoruz. Onlarla beraber hizmet ediyoruz.
 
Tuna Boyları: Araya gireceğim müsaadenizle. Rumeli Türkleri Vakfı ne zaman kuruldu? Kimler kurdu? Faaliyetleri nedir?
Rumeli Türkleri Vakfı, yaklaşık 300 kurucu tarafından kuruldu. 12 tane de kurucu derneği var. O kurucular adına hukuk önünde ben kurucu olarak gözüküyorum: 'Kurucu Melek Aras 'tır diye. Ama onları temsilen hukuki işlemleri tamamlamak için yoksa büyük bir kalabalıkla kurduk. Fakat gene her işte olduğu gibi burada da hizmet eden kişi sayısı bir elin parmakları kadar.
Vakfımızdan başka da hizmet eden kuruluş yok. Sadece Bursa'da Osmangazi Belediye Reisi var, o da Üsküplü. O da Üsküp'te ve Kosova'da bir takım faaliyetler yürütüyor. Onun dışında da kimse yok zaten. Ben burada size dokümanları da vereceğim. Bu bizim taahhütnamemizdir. Burada neler yaptığımız neler yapacağımız yazıyor.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 50. sayfasında...

» Sadittin Tanseli Vakko Röportajı
» Balkanlarda Türklük Ruhunu Kazımaya Çalıştılar
» Türk Peynirine Kimlik Kazandıran Usta
» 30 Metrekarelik Atölyeyi Küresel Şirkete Dönüştüren Bilge. Ümmet Alaca