Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Rumeli Mutfağı
Tulumba Tatlısı
Hazırlanışı: Öncelikle su kaynatılır. Ardından un suya salınır. Topaklanma olmaması için güzelce karıştırılır. Çok soğumadan hazırlanan hamurun içine 3 yumurta kırılır. Yumurtaların hamura iyice yedirilmesi gerekiyor. Ardından hazırlanan hamur yaklaşık 5 – 10 dakika bekletilir. Hamurları beklettikten sonra elle şekil verilir. Pişirme işlemi ayçiçeği yağı ile yapılır. Tereyağı da kullanılabilir. Yağ kızgın olmayacak şekilde ısıtılır.

Enes Bulut ve İsmail Orak

Malzemeler:

1 çorba kaşığı sıvı yağ
1.2 litre su
1 kg un
11 adet yumurta
Bir tutam tuz
Kızartmak için: Sıvıyağ
Şerbeti için :
1 litre su
2.5 kg tozşeker
1 çorba kaşığı limon suyu

Hazırlanışı: Öncelikle su kaynatılır. Ardından un suya salınır. Topaklanma olmaması için güzelce karıştırılır. Çok soğumadan hazırlanan hamurun içine 3 yumurta kırılır. Yumurtaların hamura iyice yedirilmesi gerekiyor. Ardından hazırlanan hamur yaklaşık 5 – 10 dakika bekletilir. Hamurları beklettikten sonra elle şekil verilir. Pişirme işlemi ayçiçeği yağı ile yapılır. Tereyağı da kullanılabilir. Yağ kızgın olmayacak şekilde ısıtılır. Tulumba tatlısı şekli verilen hamurların tamamı, hazırlanmış yağın içine atılır. Ocağın ateşi yavaş yavaş arttırılır. Tulumbalar güzel bir şekilde pişsin diye ve yavaş yavaş şişsin diye pişirme işlemi orta ateşte yapılır. Tulumbaların bir süre sonra yağın yüzeyine çıkması gerekir. Tulumbalar yağın yüzeyine çıktıktan sonra şekilleri bozulmasın diye yavaş yavaş karıştırılmalıdır. Damak tadımıza göre, az pişmiş, çok pişmiş.

Şerbetin Hazırlanışı: 1 litre suya 2.5 kilo şeker atılır. Buradaki tarif için yani 1 kilo unla yapılan tatlı için yaklaşık zikredilen miktarda şeker gerekmektedir. Kaynayınca limon suyu ilave edilebilir. Bir iki taşım daha kaynatılır. Ocaktan alınıp, soğumağa bırakılır.
Tulumbalar yaklaşık 2 dakika şerbetin içinde bekletilir. Damak tadın göre az ya da çok şekerli şerbet yapılabilir. Tulumbalar şerbette beklerken sürekli karıştırılmalıdır. Zevke göre üzerine Hindistan cevizi, fındık, fıstık rendeleyip servis yapılır.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 92. sayfasında...

» Büryan