Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Ekonomi
Milli Ekonomi Modeli’nde Sağlık Reformu
Saraybosna Üniversitesi Öğreti Üyesi Prof. Dr. Sekib Sekoloviç, Bursa’da Prof. Dr. Haydar Baş’ın kaleme aldığı “Milli Devlet, Sosyal Devlet” adlı eseri kapsamında düzenlenen Kongre’de önemli bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Sekoloviç, yine Prof. Dr. Baş tarafından kaleme alınan “Milli Ekonomi Modeli”nin sağlık alanında da yani perspektifler getirdiğini vurguladı.

Recep Bahar

Küreselleşme dünyada bir şemsiye modeli olarak gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkeler esas alınarak yapılmıştır ve onların doğal kaynakları incelenmiştir. Sınırları kaldırmak, aynı kültürel ve politik geçmişe sahip gelişmekte olan ülkeler için amaçlanmıştır. Özellikle farklı kültürel eğilimlere sahip bir aile olarak, gelişmekte olan ülkeler içinde yer alınmasına inanmak gerçekten zordur.
Prof. Dr. Haydar Baş bu konuda farklı kültür ve farklı medeniyetlerin bir araya gelmesinin, kaynaşmasının ve bundan bir kültürün bir medeniyetin oluşmasını beklemek aklende hukuken de ve sosyolojik olarak da mümkün olmadığını söyler ki bu doğrudur.
Teorik olarak tablo, farklı bir gündeme sahip olmakla beraber şemsiye modeli ortadadır.  Küreselleşme yerel milli ekonomilere, kültürel ve politik farklılıkları görmezden gelir. Dostça bir el her zaman kucaklar. Eğer iki taraftan da dostluk gelirse. Fakat küreselleşmenin içinde dostluk sadece küçük taraftan gelir. Diğer tarafın farklı hedefleri vardır. Küreselleşme ile mücadele edelim ve onlara kendimizi, kendi inancımızı ve kültürümüzü koruyarak tanıtalım ve gerçek reaksiyonla yüzleşelim.
Azınlıkların kimliği küreselleşme yöntemi içinde gerçeklerden uzak düşer. Milli Ekonomi Modeli gelişmiş ülkelerin aracı olan yüksek vergiler, borçlandırma olmaksızın tüm kaynakları kullanarak insanların ihtiyaçlarını sağlayan bir araçtır. Sağlık reformunu içeren ekonomik özgürlük büyük farklılıkların üstesinden gelmek için çok gereklidir.
Günümüz ekonomik modeli ve sağlık tedbirleri kişisel ve azınlıkların makul olmayan ziyadesiyle yüksek karlarını korumak için planlanmıştır. Azınlığın borçlanması yerel yönetimleri sıkıştırır, vergi oranlarını arttırmaya zorlar. Ve ürünlerin fiyatlarının artmasın, sağlığı da içine alan temel ihtiyaç maddelerin de harcamanın azalmasına yol açar. Halk tarafından harcamaları kısma kişisel ve sosyal refahta büyük güce sahiptir. Bu durumda sağlık tedbirleri belirli sosyal grupları hedefler. Büyük orandaki halk ileri teknoloji sağlık tedbirlerinden yararlanamaz. Yüksek miktardaki sağlık ödemeleri borçlanmanın ve vergilerin artmasına neden olur ve para yüksek değerde bir ürün olur.
Bu yüksek sosyal verimliliği etkileyecek olan sağlık tedbirleri masraflarının artmasına yol açar. Üretimin artması sonucu vergiler düşer.
Bu modelin sağlık sistemi sağlık masraflarını minimize edip, yüksek sosyal verimliliği ve yüksel üretimi ve vergilerin az olmasını destekler.
Sağlık masraflarını kısmak, sosyal refah ve refahın dağılımında dengeyi sağlar.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 88. sayfasında...