Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Gıda
Küresel İklim Değişimi Korkutuyor
Küresel ısınmadan dolayı doğal yaşam tehlikeye girebilir ve birçok canlı türü de etkilenebilir. Özellikle bu yıl kutup ayıları ve deniz kuşları küresel ısınmadan olumsuz yönde etkilendiler.

Mehmet Reis

Küresel iklim değişikliği ve kuraklık günümüzde en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Küresel iklim değişimi; sinsidir, yavaş gelişir ve etkilerini giderek arttırır. Dünya var olduğundan beri iklim hep değişmiştir. Sanayi devriminden önce iklimdeki değişimler doğal etkenler nedeniyle olmuştur. Günümüzdeki küresel iklim değişiminin yüzde 90 insan kaynaklı olduğu bilimsel olarak ispatlanmış bir gerçektir.
2007’de yayınlanan Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli Raporuna göre; insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbondioksit salımının küresel ısınmanın ana nedeni olduğu açıklanmıştır. Yine aynı raporda atmosfere karbondioksit salarak dünyayı en çok kirleten ilk üç ülke ABD, Rusya ile Japonya’dır. Türkiye bu sıralamada 13’üncü olarak üst sıralarda yer aldı. Türkiye açısından asıl endişe verici ise atmosferi kirletme konusunda dünyada en hızlı artış kaydeden ülke olması. Bilimsel verilere göre; ülkemiz küresel ısınmanın zararlı etkilerini en önce ve en şiddetli biçimde yaşayacak. Tüm bu olumsuzluklar göz önünde bulundurulursa geleceğimiz tehlikede.
Yıllarca hoyratça harcayıp, o da yetmiyormuş gibi kirleterek dengesini bozduğumuz doğada insanoğlunun hayatı çekilmez hale gelecektir. Atmosfere salmış olduğumuz gazlardan dolayı bir iklim değişimi yaşıyoruz ve giderek daha belirgin yaşayacağız. Küresel ısınmadan dolayı doğal yaşam tehlikeye girebilir ve birçok canlı türü de etkilenebilir. Özellikle bu yıl kutup ayıları ve deniz kuşları küresel ısınmadan olumsuz yönde etkilendiler.

Zihniyet farkı

Gelişmiş ülkeler uyarıları dikkate alarak daha önceden yaptıkları çalışmalar doğrultusunda, aldıkları tedbirlerle bu etkilenmeden daha az zararla kurtuluyor. Gelişmekte olan ülkeler sadece kuraklığın sözünü ederek gündelik problemlere yoğunlaşıyor. Olaylara uzun vadeli bakılmıyor. Yapılan uyarılar; insanları korkutmak, felaket senaryoları anlatmak, sansasyon peşinde koşmak, reyting yapmak değildir. Siyaset üstü konularda politikada yapılmaz. Yapılmak istenen; en iyimser ve en kötümser senaryolar hazırlanarak felaketle yüzleşmeden tedbirleri alabilmektir.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 84. sayfasında...