Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Araştırma
Bosna’yı Unutmadık Unutmayacağız!
Çentiklerin acımasız bıçağından kurtulabilen anneler, nineler, çocuklar 13 yıldır her ayın 11’inde sokaklara dökülüyorlar. Ellerinde kaybettiklerinin isimlerinin bulunduğu pankartlarla her ay başka bir şehirde sessizce ama umutlarını kaybetmeden yür

Münire Coşkun Gazeteci - Yazar

Bağımsızlığını ilan ettikten hemen sonra, Sırbıstan destekli çentik güçler  ve  Eski  Yugoslavya ordusunun, çentiklerin yandaşları  ve fikirdaşları  olan çeşitli ülkelerden paralı askerlerin  saldırısına uğrayan  Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna, 42 ay ya da 168 hafta veya 1275 gün kuşatma altında kaldı.

Aç, susuz, elektriksiz, ısınmasız tam 1275 gün..Bu acıları yaşayan şehrin insanları hepimizin insanlarıydı.

Benzer  süreci en azından bir hafta yaşamayı denemek  ister miyiz? Tabii ki hayır.Denemeyelim.Hiç kimse de böylesi  şartları yaşamasın.Ama yaşamış olanları  ve  onları buna mahkum edenleri unutmayalım.

Dahası  hala  suçlusu olarak aranmalarına, başlarına ödüller konmasına rağmen  yakalanmayan çentik liderler  Ratko Mladiç  ve  Radovan Karadziç özgürce dolaşıyor.

Sözde insan hakları savunucusu  olduğunu sık sık gündeme taşıyan Avrupa ülkeleri 3,5 yıl süren Bosna savaşını sadece izlemekle yetinmişlerdi. ABD savaş suçlusu canilerin başına ödül koymuştu.Aradan yıllar geçti. Dünya liderligine soyunan ABD!!! iki  suçluya mı gücün yetmedi?

Soykırımı yaşayan, en sevdiklerinin  en azından  kemiklerini bulma umuduyla yıllardır seslerini duyurmaya çalışan Srebrenica’lı annelerin sesine kulak tıkamışlığınız hala sürüyor.

Çentiklerin acımasız bıçağından kurtulabilen anneler, nineler, çocuklar 13 yıldır her ayın 11’inde sokaklara dökülüyorlar. Ellerinde kaybettiklerinin isimlerinin bulunduğu pankartlarla her ay başka bir şehirde sessizce ama umutlarını kaybetmeden yürüyorlar.

Bıkmadan Yürüyecekler

Dünya medyası, hatta ve hatta Türkiyemizin medyası dahi onları duymasa da, görmese de onlar yürüyecekler.
Lahey Adalet Divanı’nın soykırımı kabul edip, suçlusuna bir türlükarar veremediği soykırım sonrası hiçbir şey unutulmadı.

Unutturmayacağız

Bosnalı Boşnaklar… Srebrenicalı anneler… Ben…
Diyoruz ki; Savaş ölüler için bitti.
Bizim savaşımız, unutturmama savaşı.
Ne Karadzic, ne Mladic unutulmayacaklar. Hatta affedilmeyecekler.
Affı dirilerden değil ölülerden beklesinler.
Saraybosna’nın kuşatılması 4-5 Nisan 1992 gecesi, çentikler tarafından Ilıca mevkiindeki uluslar arası havaalanının kuşatılması ile başladı.
Bu süreç içinde şehre her gün 329 havan mermisi düşmüştür. Bombardımanlar sonucu siviller can vermiş, kültürel ve dini yapılar harap olmuştur.
1991/1992 yılının kış mevsiminde Eski Yugoslavya Halk Ordusu ağır silahlarını alarak Saraybosna tepelerine konuşlandı. 250 kadar tank ve 120 topun namlusunu şehre yönelttiler.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 10. sayfasında...

» Türkiye’deki Boşnak Köyleri
» Bulgaristan Türkleri ve Türk-Bulgar İlişkileri