Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Araştırma
Bulgaristan Türkleri ve Türk-Bulgar İlişkileri
Yaklaşık 20 yıl önce Bulgaristan vatandaşları, kapalı bir toplumdan, demokrasi ve özgürlüklerin mevcut olduğu açık bir topluma dönüşebileceklerini düşünemiyordu. İşte böyle bir zorlukla yola koyulan Bulgaristan, yaşanan uzun ve sancılı dönüşüm süreçlerini

Erhan Türbedar

En çok Türk’ün yaşadığı Balkan ülkesi Bulgaristan’dır. 2001 yılında gerçekleşen nüfus sayımının resmi rakamlarına göre, Bulgaristan’daki Türklerin sayısı 746.700, Müslüman dinine mensup olanların sayısı ise 967 bindir. Gerçekte ise, Bulgaristan’da yaşayan Türklerin toplam sayısının daha yüksek olduğuna inanılıyor.

Bulgaristan’da yaşayan Türklerin durumu her zaman Türkiye ile Bulgaristan arasındaki diplomatik ilişkilerin şeklini belirlemiştir. Benzer şekilde, iki ülke arası ilişkilerin seviyesinin de, Bulgaristan’da yaşayan Türklerin durumuna yansımaları olmuştur.

Bulgaristan’da yaşayan Türklere yönelik işlenen zulümler ve uygulanan asimilasyon ile göçe zorlama politikaları yüzünden bir dönem sıkıntılı olan Türkiye-Bulgaristan ilişkileri, 1990 sonrası dönemde adeta bir dönüşüm yaşadı. Türk azınlığa yönelik baskıcı politikaların terk edilmesiyle birlikte, Türk-Bulgar ilişkileri de normalleşmeye başladı. Günümüzde ise Bulgaristan ile Türkiye’nin komşuluk ilişkilerinin son derece iyi durumda olduğu, iki ülke arasında özellikle siyasi ve ekonomik ilişkilerin gittikçe güçlendiği ortadadır. Bulgaristan ile olan ilişkilerinde 1990’lı yıllarda Türkiye’yi en çok rahatsız eden konulardan biri, terör örgütü PKK’nın belli bir dönem Bulgaristan’da barınmasına izin verilmiş olmasıydı. 1 Ocak 2007’de Avrupa Birliği üyeliğine kabul edilen Bulgaristan’ın taşımacılık alanında Alman şirketlerini kollamak suretiyle Türk taşınmacılarına engeller çıkarmış olması ise, son dönem Türk-Bulgar ilişkilerinde yaşanan daha ciddi sorunlar arasında yer aldı.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 82. sayfasında...

» Türkiye’deki Boşnak Köyleri
» Bosna’yı Unutmadık Unutmayacağız!