Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Röportaj
Rumeli Türk Dernekleri Federasyonu
Biz üst kuruluz. Dernekler temsilcisiyiz. Delege sisteminde temsilcimiz var. İçimizde her siyasi eğilimden arkadaşlar var. Bölgesel bir dernekçilik anlayışımız yok.Tüm Balkan ülkelerine hitap ediyoruz. Balkan politikasının doğru yorumlanması için çalışyor

Tuna Boyları Rumeli

“Dış Türkler Bakanlığı Şart”

Balkanlar, Türk diyarıdır. Türk kokar çünkü Osmanlı Devleti devr-i zamanında 400 yılı aşkın süre bütün Balkan Cografyası’nı Türkler idare etmiştir.Hem de kardeşçe, çağdaş dünyanın sağlayamadığı insan hakları standartlarını bihakkın yerine getirerek. İşte bu çerçevede Balkanları Türkiye’de temsil eden Rumeli Türkleri Federasyonu Başkanı Necati Barlas ve Rumeli Türkleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taner Vatansever ile görüştük.

Dernek ne zaman kuruldu. Federasyon ne zaman kuruldu, buraya nasıl geldi? Ne tür faaliyetler planlıyor?

Şimdi şöyle.  Göçmenler  Derneği, Bosna Sancak Derneği, Batı Trakya Derneği 1998 yılında kuruldu.Onuncu yılını kutlayacağız.Arnavut Kardeşler Derneği,Balkanlar Derneği var. 2002 yılından beri buradayız.Faaliyetlere gelince… Şimdi bir defa hangi ülkede olursa olsun, Bosna’da, Sancak’ta, Batı Trakya’da, Bulgaristan’da olsun temel meselelerde işin içindeyiz.

Bir de federasyon kuruldu. Bu konuda bilgi verir misiniz?

Şimdi bu da şu demektir. Federasyonu biz 1998’de kurduk. Dernekler Yasası’na göre Türkiye’de faaliyet gösteren kamu yararına derneklerden kurulan federasyon bu. İstanbul’da üç tane dernek vardı. Genel merkezi Gaziosmanpaşa’da olan Göçmenlere Yardım Derneği, merkezi Beşyüzevler’de bulunan Bosna Sancak Kültür Derneği, Birde Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’miz var. Bu üç dernek de kamu yararına olan dernekler. Dolayısıyla bunları bir araya getirerek bu federasyonu kurduk. Fakat bu üç derneğin özü çok daha gerilere gidiyor. Mesela Göçmenlere Yardım Derneği’nin kuruluş tarihi 1947. Batı Trakya Türkleri Derneği de 1946’da kuruldu. Bosna Sancak Derneği de, eski Yugoslavya Göçmenleri Derneği idi. Bosna olaylarından sonra ismini Bosna olarak değiştirdi. Bizim federasyonumuz aşağı yukarı tüm federasyonları kapsıyor. Girit’ten Ukrayna’ya kadar, bütün Balkan ülkelerini kapsayan bir yapı var. Gittiler, bir tane daha federasyon kuruldu. Bir şey demiyoruz. Hepimiz aşağı yukarı aynı faaliyetleri yapıyoruz. En azından birbirimize rakip değil de, yardımcı olalım. Çünkü ben artık birleşmeye inanmaz oldum. Birleşme bir şekilde olmuyor. Biz Rumeli Türk Dernekleri Federasyonu’nu kurmuşuz. Bu bir çatıdır. Bunun altına Rumeli derneklerinin hepsi gelip faaliyet gösterebilir. Şimdi gidiyor başka bir yere diyelim ki, Gaziosmanpaşa’da Rumeli Platformu kuruluyor. Hiç alakası yok, hiç resmi yönü yok. Özetlersek, 3 dernek kurduk… Ardından merkezi İzmir’de olan Makedonya Göçmenleri Derneği de bize katıldı.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 58. sayfasında...

» EĞİTİMCİ FİKRET İNAN: “Çocuklarımızı tehlikeye atmak, geleceğimizi tehlikeye atmaktır.”
» Büyük markaları temsil ediyorsanız, başarılı olmalısınız