Tuna Boyları Dergisi

İletişim
İnceleme
Soykırıma Uğradı, Dünya Sessiz Kaldı
Bosna-Hersek, 1992’den 1995’e kadar Sırp soykırımına uğradı. Lahey’deki Uluslar arası Adalet Divanı, soykırımı tescil etti ama bu soykırımı Sırpların işlediğini bir türlü ifade edemedi.



Bosna - Hersek Balkanlar’ın batısında yer alan 51.129 kilometrekarelik yüzölçümüne ve yaklaşık 4.5 milyon nüfusu sahip 1992’den sonra büyük acılar çekmiş ‘Osmanlı Yadigarı’ bir ülkedir. Ülke bir bütünü oluşturan üç etnik gruba ev sahipliği yapıyor: Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar. İngilizce’de ve daha birçok dilde etnik kimlik göz önünde tutulduğundan tüm Bosna-Hersek halkına Bosnalı denir. Ancak Türkçe’de ise tarihten gelen yakınlıktan dolayı Bosnalı denildiği zaman Boşnaklar yani Bosnalı  Müslümanlar anlaşılır. Ayrıca ülkede Bosnalı veya Hersekli olmak da ayrı etnik kimliği vurgulamak için kullanılır. Bosnalıyım demek Müslümanım demektir. Hersekliyim demek Hırvatım demektir. Ülke yönetim açısından iki devletçiğe bölünmüş durumdadır. Bunlar Bosna-Hersek Federasyonu ve Sırp Cumhuriyeti’dir .

Acılı başkent: Saraybosna

Bosna-Hersek’in başkenti, 1992’de başlayan Sırpların ‘etnik temizlik’ kampanyasıyla dünyanın dört bir köşesinde haber bültenlerinin ilk sıralarında yer alan Saray Bosna’dır.
6 Nisan 1992’de bağımsızlığını ilan eden ülkede 3 resmi dil bulunmaktadır: Boşnakça, Hırvatça, Sırpça.

İki iklimli ülke

Ülkenin çoğunluğunu oluşturan Bosna bölgesinde ılıman karasal iklim görülür. Bu bölgede  yazları sıcak, kışları kar yağışlı ve soğuktur. Ülkenin güney kıyılarındaki daha küçük Hersek bölgesinde ise tipik Akdeniz iklimi kendini gösterir. Bosna-Hersek doğal kaynaklar açısından  da zengin bir görünüm arz eder. En sıcak aylar olan Temmuz ve Ağustos’ta 30 dereceye kadar çıkarken; en soğuk günler ise Aralık ve Ocak aylarında yaşanmakta ve sıcaklık -20 dereceye kadar düşmektedir. Genelde 4 mevsim bol yağış olan ülkede en yağışlı ay Haziran (110 -115 mm), en kurak ay ise Aralık’tır. Ülkenin güneybatı kesiminde Neretva Vadisinde Akdeniz iklimi görülür. Bu bölgelerde  meyve-sebze bahçeleri, üzüm bağları bulunmaktadır. Hayvancılık ise ülkenin tümünde yapılmaktadır.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 6. sayfasında...

» 200 Yıldır Kanayan Yara: Batı Trakya