Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Rumeli Mutfağı
RUMELİ’NİN VAZGEÇİLMEZİ… Boşnak Böreği
Boşnak böreği, eski Yugoslavya cumhuriyetlerinin hemen hemen hepsinde tanınmakta olan yemek türüdür. Bu börek eski Yugoslavya coğrafyasında tüm bayanlar tarafından bilinir. Aynı zamanda Balkanların milli yemeği olarak da adlandırılır.

Enes Bulut

Boşnak böreği, Ramazan boyunca ve misafirli ziyaretlerde özellikle servis edilir. Ramazan ayında tercih edilmesinin en önemli sebebi bu böreğin doyurucu olma özelliğidir. Özellikle sahurda Boşnak aileleri tarafından tercih edilmekte. Midesine düşkün  Boşnak erkeklerinin Boşnak kızların hamaratlıklarını ölçmek için sordukları soruların başında gelir kuşkusuz “Boşnak böreği yapmasını bilir misin?” sorusu.
Boşnak böreğinin geçmişi hakkında çok çeşitli söylentiler bulunmaktadır. Bunların hiçbiri de kesinlik kazanmış değildir. Fakat en geçerli inanış bu böreğin Osmanlı’nın Balkan ülkelerinin hakimiyeti altına almasıyla çıktığı olsa da, bu söylentinin de herhangi bir kesinliği yoktur.

Boşnak böreği için fazla malzeme gerekmese de bu böreği leziz kılan en önemli faktör malzemenin, özellikle de unun kalitesi ve tabi ki böreği yapan kişinin maharetidir. Börek içine konulan malzeme bakımından çok fazla çeşide sahiptir. Fakat en popüler çeşitleri ıspanaklı, patatesli, kıymalı, peynirli ve kabaklı olanıdır.Hatta içi boş olarak yapılanı bile vadır.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 88. sayfasında...