Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Güncel
Türkiye’yi kısa vadede en iyi temsil edecek ürün zeytin ve zeytinyağıdır
Marmarabirlik’in Yönetim Kurulu Başkanı REFİ TAVİLOĞLU: “Türkiye’yi kısa vadede en iyi temsil edecek ürün zeytin ve zeytinyağıdır”

Zeytin Fuarı’nda dünyanın en büyük zeytin firması Marmarabirlik’in standını


Eyüp Orak

Fuarda zeytinciliğin geleceğine dair temel meseleler de ele alındı. Fuar Türkiye’deki zeytincilik sektörünün potansiyelini dünyaya duyurma açısından da önemli bir fonksiyon üstlendi. Avrupa’da  ve  dünyanın diğer bölgelerinde açılacak fuarlarda  Türk zeytincilik sektörünün rahatlıkla yer alabileceğini açık bir şekilde dışa yansıttı. Böylece fuar sayesinde Türk zeytin  ve  zeytinyağı üreticileri, ihracat potansiyellerini gösterme fırsatını elde ettiler. Biz de zeytincilik sektörünün dünyaya açılan kapısı fuarda  Marmarabirlik’in  Yönetim Kurulu Başkanı Refi  Taviloğlu ile konuştuk.

Yavaş yavaş zeytinimizin farkına varmaya başladık. Gazetelere ve  TV kanallarına  verdiğiniz röportajlarda yıllardır  Türkiye’de zeytinciliğin sorunlarını gündeme taşıyorsunuz. Siz de dünyanın en büyük zeytin işleme firmasısınız ve zeytinin önemine vakıfsınız. Bize  fuar hakkında ne söylemek ister siniz?

Bu fuar ihtisas fuarıdır ve muhakkak ülkemizdeki sivil toplum örgütlerinin bu konuya vakıf olmaları için bir vesiledir. Fuarın ilk günü biraz tenha görülebilir ama zannedyorum ihtisas konularındaki temasların yoğun görüşüldüğü bir fuar olacaktır.

Zeytin  Türkiye açısından fındık kadar önemli, hatta çok daha önemli. Devletimiz bunun farkına vararak, zeytincilik sektörüne gerekli desteği sağlarsa, ülkemizin elde edeceği katma değer ve ihracat geliri çok daha fazla olur. Bu konuda neler söylemek ister siniz?

Fuarın hükümetimizin sektöre ağırlıklı olarak eğilmesine bir vesile olduğuna inanyorum. TBMM  Araştırma Komisyonu mensuplarının burada olması çok önemli. Bir de şu gerçek ortaya çıkmıştır. Türkiye artık ciddi bir biçimde dünya coğrafyasında zeytin ve zeytinyağı ülkesi olarak yerini alacaktır.  Alması da gerekir.   Alt  yapıyı güçlendirmeye devam ediyor. Rekoltenin artmasını sağlayabilirsek, yurt içinde ve yurt dışında  Türkiye zeytinyağında ve zeytinçilikte çok büyük üretim rakamlarına ulaşacaktır. Bence şu an itibariyle  Türkiye’yi kısa vadede en iyi temsil edecek ürün zeytin  ve  zeytinyağıdır. Hem o yönde büyük bir gelişme oluyor,hemde zeytine gönül verenlerin sayısı artıyor. Burada buna gururla şahit oluyoruz. Yakın geçmişte zeytinyağı üretimi böyle bir çeşitliliğe sahip değildi.  Dahası  ürünün böylesine cezp edici şişelerde takdim edilmesi düşünülemezdi. Benim naçizane izlemiş olduğu yurt dışı  özellikle İtalya zeytinyağı fuarlarına eşdeğer  demeyeceğim ama en az onlar kadar yoğunluğu ve niteliği olan bir fuar yaşıyoruz. Ben bir zeytinci olarak  hem Türk zeytinciliği, hem de ülkem adına çok ümiliyim.Ekonomide bir güç olarak zeytin ve zeytinyağı giderek ağırlığını hissettirecektir.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 78. sayfasında...