Tuna Boyları Dergisi

İletişim
Bakış
Osmanlı Yadigarı Kosova Bağımsız Devlet Oldu
Kosovalıların bağımsızlık fikri ve Sırplardan kurtulma arayışları, galip gelerek Kosova’ya cesaret verdi. Kosovalılar da tam bağımsızlıklarını ilan ettiler. Böylece Kosova 17 Şubat 2008 günü tam bağımsızlıklarını kabul ederek dünyanın en yeni bağıms

Prof. Dr. Cahit Babuna

Eski  Komünist Yugoslavya başkanı Miloşeviç, 1989 yılında, Tito Yugoslavya’sında uygulanan Kosova'nın özerklik maddesini  iptal etmişti. Böylece Kosova sıradan bir Sırp bölgesine dönüştürülmüştü. Ondan sonra Müslüman  halka karşı görülmedik siyasi baskı ve zulüm  başladı ve Müslüman halkta karşı direnişler gelişti.
Miloşeviç zamanında şiddetin artmasıyla çeşitli eylemler de artmış oldu. Sonunda Sırp güçleri Kosova’dan Müslümanları kitle halinde Kosova’nın dışına sürmeye başladı. Böylece yaklaşık olarak 700-800 bine yakın Kosovalı Müslüman ülke dışına acımasızca sürüldü. Bu arada soğuk, kar, yağmur ve rüzgar demeden, hasta, yaşlı çoluk-çocuk gözetmeden ülke dışına, aç sefil durumda sürülmüş oldu.

Öte yandan, Arnavutlar Sırplara karşı askeri bir örgüt kurdu. Böylece 1993'te Kosova Kurtuluş Direniş Ordusu (UÇK) kurulmuş oldu. O tarihten sonra UÇK, Sırp polis ve diğer merkezlerine bombalı saldırılarla sesini duyurmaya başladı.

NATO devrede

Bunun üzerine 1244 sayılı kararla 24 Mart 1999  tarihinde NATO Güçleri Sırbistan’a karşı  hava harekatını yaptı. Türk uçakları da bu harekata katıldı. Belgrad ve bazı Sırp şehirleri ve stratejik bölgeler bombalandı. Bu hareket yaklaşık 75 gün kadar sürdü. Daha sonra Kumanovo’da askeri bir antlaşma yapıldı ve NATO güçleri 19 Haziran 1999’da Kosova’ya girdi.

O tarihten bu yana Kosova’nın idaresi bir nevi Birleşmiş Milletler güçlerinin elindedir. Ondan sonra 2000  yılında ilk yerel seçimler yapıldı. Parlamento tesis edildi. Kosova’nın ilk Başkanı  İBRAHİM RUGOVA oldu. Ancak Rugova hakkında çeşitli söylentiler çıktı. Onun Müslümanlıkla pek ilgisi olmadığı iddia edildi. Bunun yanında Rugova uzun yaşamadı. Bir müddet sonra  vefat etti. Diğer taraftan, dünyaca meşhur ‘Maria Teresa’ adlı rahibinin  Kosovalı olduğu da öne sürüldü. Böylece Hıristiyanlık propagandaları da aldı yürüdü. Kısacası Kosova’nın Müslüman aleminden ayrılması için büyük çaba gösterildi. Bu durum bir müddet devam etti ancak şimdilerde biraz yatıştı. Diğer taraftan Kosova uzun zaman Komünist rejim altında kaldığı için bu tür propagandaların yapılması daha kolay olmuştu. Ancak Kosova her şeye rağmen özelliklerini ve kimliğini  korumasını bildi.

O tarihten bu yana tam üç defa seçimler yapıldı. Son seçimleri Kosova Demokratik Parti (PDK) kazandı ve hükümet HAŞİM TAÇİ tarafından kuruldu.

Kosova artık bağımsızlık istiyordu. Sırplardan tamamen kurtulmak kararındaydı. Artık kendi kurtuluş savaşını kazanmıştı. Kendi kendilerini idare edebilirlerdi.

Devamı Derginiz Tuna Boyları Rumeli'nin 74. sayfasında...